میگرن چشمی، یکی از انواع دردهایی است که در سر رخ میدهد و بسیار آزاردهنده است. میگرن چشمی خود یک سردرد خاص محسوب نمیشود و در حقیقت یکی از شاخههای سردرد میگرنی محسوب میشود. افرادی که مرتباً دچار میگرن چشمی میشوند و از دردهای آن رنج میبرند، از تاری دید، ایجاد نقاط کور و جرقههای نور حین دیدن محیط شکایت میکنند. در این مطلب میخواهیم به این موضوع بپردازیم و بفهمیم میگرن چشمی چیست؟ و برای درمان میگرن چشمی چه کاری میتوان انجام داد.
میگرن چشمی چیست؟
میگرن چشمی نوعی میگرن است که همواره چشمها را درگیر میکند به نوعی که افراد مبتلا گاه در یک چشم با اختلال بینایی مواجه میشوند و سپس سردرد آنها شروع میشود. این بیماری اصولا درد زیادی را برای افراد به همراه دارد و باعث میشود تا افراد مبتلا هنگام شروع سردرد نتوانند هیچ گونه فعالیتی را انجام بدهند.
اختلال در بینایی یکی از مشکلات این بیماری به شمار میرود که اصولا افراد یا قبل از شروع سردرد با آن مواجه میشوند و یا بعد از شروع سردرد اختلال بینایی پیدا میکنند. شدت بیماری در همه یکسان نیست اما بهترین راه برای بهبود شرایط بستن چشمها و قرار گرفتن در محیطی تاریک است.
علائم میگرن چشمی چیست؟
علائم میگرن چشمی مجموعه اختلالات بینایی هستند که در یک یا هر دو چشم بروز میکنند. از جمله شایعترین علائم میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دیدن خطوط روشن
- مشاهدهی هاله در اطراف اشیاء
- نقاط کور، بهخصوص در قسمت مرکزی میدان بینایی
- مشاهدهی چراغهای سوسوزن
- مشاهدهی خطوط زیگزاگی
- دیدن الگوهایی مانند ستارهها
- مشاهده جرقههای نور
- سردرد همراه با علائم دیگر
نحوه به وجود آمدن میگرن چشمی
برای به وجود آمدن میگرن چشمی تاکنون هیچ عامل دقیقی مشخص نشده، اما عواملی هستند که باعث تشدید بیماری میشوند، این عوامل محرک شامل موارد زیر می شوند:
- محرکات بصری
- نگاه کردن به صفحههای نمایش برای یک مدت زمان زیاد
- نورهای خشن مانند فلورسنتها
- رانندگی کردن در یک مسافت طولانی
- ترکیبات و افزودنی های موجود در برخی از مواد غذایی
- مصرف گوشت فرآوری شده حاوی نیترات
- مصرف زیاد کافئین
- فشارخون بالا
- نوشیدن مشروبات الکلی بخصوص شراب قرمز
- کاهش سطح قند خون
- کم آبی بدن
- قرار گرفتن در ارتفاع بالا
تشخیص میگرن چشمی
میگرن چشمی با تهیه شرححال، آزمایش و غربالگریهای بهخصوص تشخیص داده میشود. معمولاً با استفاده از تکنیکهای زیر میتوان آن را تشخیص داد:
روش معاینهی مستقیم
تست غربالگری چشم همان معاینه چشم است. برای معاینه مستقیم چشم ابتدا بیمار روی صندلی مینشیند، سپس چراغ خاموش میشود. متخصص استفاده از عدسیهای چشمی، چشم را معاینه میکند. گاهی پزشک از بیمار میخواهد که حین معاینه چشمهایش را به جهات مختلف بگرداند و یا اینکه به زاویههای دیگری نگاه کند.
معاینهی غیرمستقیم چشم
در این روش بیمار دراز میکشد. سپس پزشک عدسی افتالموسکوپ را مستقیماً روبروی چشم قرار میدهد و با استفاده از آن ساختارهای پشت چشم را با جزئیات بیشتر میبیند. در طول معاینه پزشک از بیمار میخواهد که جهات مختلف نگاه کند. گاهی در این روش متخصص از یک پروب خیلی کوچک برای فشار واردکردن به چشم استفاده میکند. فشار حاصل از این پروب بسیار خفیف است و دردی ایجاد نمیکند.
سایر تستهای تشخیص میگرن چشمی
از دیگر روشهای تشخیص میتوان به اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، توموگرافی کامپیوتری، آزمایش خون و ضربه زدن به ستون فقرات اشاره نمود.
معاینهی لامپ شکاف
با استفاده از لامپ شکاف میتوان بزرگنمایی بیشتری از پشت چشم نسبت به معاینه غیر مستقیم ایجاد کرد. در این روش برای بزرگتر کردن مردمکها از قطرههای گشادکننده مردمک استفاده میکنند. سپس بیمار چانه و پیشانی خود را روی دستگاه میگذارد و نور از طریق لامپ شکاف به چشم تابانده میشود. سپس متخصص با استفاده از میکروسکوپ پشت چشم را ارزیابی میکند.
اگر اهل شهرستان مهاباد و شهرهای همجوار آن هستید و به دنبال یک چشم پزشک متخصص هستید، پیشنهاد ما به شما مراجعه به بهترین بینایی سنج در مهاباد است.
راههای پیشگیری از میگرن چشمی
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری میگرن چشمی همواره راه های متعددی وجود دارد که شما می توانید با انجام آنها دچار این بیماری نشوید، این راه ها شامل موارد زیر می شوند:
- انجام ورزشهای روزانه سبک به جای ورزش های پر فشار و سنگین که باعث آسیب و کم آبی می شوند.
- دوری کردن از عواملی مانند استرس و ناراحتی که باعث تشدید علائم میگرن میشوند.
- هر فردی باید برای جلوگیری از بروز این بیماری بین 8 تا 10 ساعت استراحت و خواب داشته باشد.
- در صورت خستگی چشمها برای مدتی به آنها استراحت بدهید.
- از غذاهای مفید که باعث حفظ سلامت بدن می شوند به جای غذاهای مضر مانند فست فود استفاده کنید یعنی تغذیهی مناسب و درستی داشته باشید.
- از مصرف انواع عطر، ادکلن، اسپری دارای بوهای تند پرهیز کنید.
- از مواد مخدر به هیچ عنوان استفاده نکنید.
- از تلفن همراه، لب تاپ و دیگر دستگاه های دیجیتالی به مدت طولانی و مخصوصا در تاریکی استفاده نکنید.
درمان میگرن چشمی
امروزه برای درمان بسیاری از انواع سردردها تکنیکهای متعددی وجود دارد و این موضوع درمورد درمان میگرن چشمی نیز صدق میکند. برای درمان میگرن چشمی معمولاٌ از روشهای زیر استفاده میکنند:
دارودرمانی
دارودرمانی یکی از تکنیکهای متداول درمان بسیاری از بیماریها و اختلالات بهخصوص سردردها است. برای درمان میگرن چشمی معمولاً متخصصین داروهای زیر را تجویز میکنند:
- داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی برای کاهش درد
- داروی ضد صرع
- داروهای سه حلقه ضدافسردگی
- داروی ضد تهوع
- داروهای مسدودکننده کانال کلسیم
اصلاح سبک زندگی
در بسیاری از موارد شما میتوانید با ایجاد تغییر در سبک زندگی بسیاری از اثرات بیماریها را کاهش دهید و یا درمان کنید. از جمله توصیههای تغییر سبک زندگی برای درمان میگرن چشمی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سیگار نکشید.
- از مصرف داروهای ضدبارداری یا درمانهای جایگزینی هورمونی خودداری کنید.
- به چشمان خود استراحت دهید.
- در معرض نور شدید خورشید یا دیگر نورهای شدید قرار نگیرید.
- مدتزمان کمتری را صرف تماشای نمایشگر کنید.
- از محرکهای میگرن دوری کنید.
- از عینک باکیفیت استفاده نمایید( پیشنهاد ما به شما خرید عینک تونی مونتانا و عینک ال نینو میباشد)
در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که میگرن چشمی چیست و چه علائمی دارد. همچنین با محرکهای که باعث ابتلا به این مشکل میشوند آشنا شدیم. با شناخت عواملی که موجب تحریک میگرن میشوند، بهراحتی میتوان جلوی ابتلا به این مشکل را گرفت یا بیماری را کنترل کرد.