مجله دید برتر

لنز اسکلرال چیست؟

لنز اسکلرال چیست؟

لنز اسکلرال (Scleral Lens) نوعی لنز تماسی برای چشم است. این لنز ها با طراحی منحصر به فردشان برخلاف لنز های تماسی معمولی که فقط روی قرنیه قرار می‌گیرند، روی سفیدی چشم (اسکلرا) قرار می گیرند و بدون اینکه به چشم فشار وارد کنند و آسیب بزنند کل سطح قرنیه ی چشم را به خوبی و بدون لغزش می پوشانند و همچنین می توانند جایگزین خوبی برای عینک های طبی باشند. این مطلب دید برتر در ادامه به شما کمک می کند تا از مزایا و معایب این لنز همه کاره و اینکه لنز اسکلرال چیست؟ بهره مند شوید.

ویژگی‌های لنز اسکلرال

لنز های اسکلرال روی قرنیه قرار نمی‌گیرند و فضایی مملو از مایع اشک مصنوعی بین لنز و قرنیه ایجاد می‌کنند که اکسیژن‌ رسانی به قرنیه را تضمین می‌کند و از عوارض ناشی از کمبود اکسیژن جلوگیری می‌کند. این ویژگی به حفظ رطوبت چشم کمک می‌کند و از تحریک چشم جلوگیری می‌کند. با توجه به اینکه این لنز ها از موادی ساخته شده‌اند که اجازه می‌دهند اکسیژن به قرنیه برسد، در نتیجه برای استفاده‌ های طولانی‌ مدت مناسب هستند و مانع آسیب رساندن به چشم می شوند.

می توان اشاره کرد قطر لنز های اسکلرال بین 14 تا 24 میلی‌متر است، در حالی که لنز های معمولی قطر 8 تا 10 میلی‌متر دارند. پس این طراحی بزرگ‌ تر از لنز های تماسی باعث پایداری بیشتر و راحتی بیشتر برای استفاده می‌شود. این ویژگی‌ها و نکات مثبت با اهمیت لنز اسکلرال را به گزینه‌ ای منحصر‌ به‌ فرد برای افرادی که مشکلات چشمی خاص یا نیازهای ویژه دارند، تبدیل کرده است.

کاربردهای لنز اسکلرال:

در این مقاله، به بررسی کاربردهای گسترده این لنز ها در حوزه‌های مختلف درمانی و اصلاح بینایی خواهیم پرداخت:

درمان قوز قرنیه (Keratoconus)

این لنز ها به تصحیح ناهنجاری‌های شدید قرنیه کمک می‌کنند و به دلیل وسیع بودن و کیفیت بالا دید واضح‌ تری ایجاد می‌کنند.

مشکلات قرنیه و آسیب‌های چشمی

این لنز ها همچنین برای محافظت از قرنیه‌ های زخمی، مبتلا به عفونت یا دچار سوختگی و یا حتی بسیاری از بیماری های چشمی دیگر استفاده می‌ شوند.

خشکی چشم شدید

در شرایطی مانند سندرم شوگرن، خشکی چشم ناشی از لیزیک یا اشک مصنوعی ناکافی، لنزهای اسکلرال رطوبت پایدار ایجاد می‌کنند.

لنز اسکلرال چیست؟

مزایای لنز های اسکلرال:

لنز های اسکلرال مزایای بسیاری دارند و به‌ویژه برای افرادی که مشکلات چشمی خاص دارند، انتخابی ایده‌ آل محسوب می‌شوند. مهمترین مزایای آنها عبارتند از:

ایجاد یک لایه اشک مصنوعی

لنز های اسکلرال فضای کوچکی بین لنز و قرنیه ایجاد می‌کنند که با مایع پر می‌شود. این لایه از خشکی چشم جلوگیری کرده و قرنیه را مرطوب نگه می‌ دارد و مانع خرابی لنز نیز می شود.

مناسب برای بیماری‌های چشمی خاص

افرادی که به بیماری‌ هایی مانند کراتوکونوس (قوز قرنیه)، آستیگماتیسم شدید، یا اختلالات قرنیه دچار هستند، با لنز های اسکلرال می‌توانند دید بهتری داشته باشند.

ثبات و دید بهتر

به دلیل طراحی بزرگ‌ تر و نشستن پایدار روی سفیدی چشم، لنز های اسکلرال کمتر حرکت می‌کنند و دید واضح‌ تری ارائه می‌دهند. همچنین در بیشتر مواقع برای کسانی که به هر دلیلی به عینک زدن حساسیت دارند بهتر از عینک می توانند عمل کنند و افراد دیگر نگران گم شدن و یا آسیب رسیدن به عینک خود نیستند.

مناسب برای چشمان حساس به گردوغبار

لنز های اسکلرال به دلیل پوشش بزرگ‌ تر، از ورود گردوغبار و آلودگی به چشم جلوگیری می‌کنند.

معایب یا چالش‌های لنز اسکلرال:

لنز های اسکلرال با وجود مزایای فراوان، چالش‌ ها و معایبی نیز دارند که قبل از انتخاب این نوع لنز ها باید در نظر گرفته شوند:

امکان خشکی چشم در طول روز

اگر چه لنز های اسکلرال معمولاً برای مقابله با خشکی چشم طراحی شده‌اند، در برخی موارد، ممکن است خود لنز باعث خشکی شود، به‌ ویژه اگر مدت طولانی استفاده شوند یا محلول مناسب به کار نرود. هرچند با به کار گیری محلول مناسب این مشکل را می توان رفع کرد.

مشکلات در تنظیم و سفارشی‌سازی

لنز های اسکلرال باید به‌ طور دقیق متناسب با شکل چشم فرد طراحی شوند. اگر تنظیمات به‌ درستی انجام نشود، ممکن است احساس ناراحتی یا دید غیرشفاف ایجاد شود. فرایند سفارشی‌ سازی ممکن است نیاز به چندین مراجعه به چشم‌ پزشک داشته باشد.

عدم مناسب بودن برای همه افراد

لنز های اسکلرال برای برخی افراد با مشکلات ساختاری چشم یا بیماری‌های خاص ممکن است مناسب نباشند. افرادی که به مشکلات حاد چشمی مانند عفونت‌های فعال یا التهابات چشمی مبتلا هستند، نمی‌توانند از این لنزها استفاده کنند. هرچند بهتر است برای اطمینان بهتر به چشم پزشک مراجعه کرد.

لنز اسکلرال چیست؟

چه کسانی نباید از لنز اسکلرال استفاده کنند؟

لنز های اسکلرال گزینه‌ای عالی برای بسیاری از افراد هستند، اما برای همه مناسب نیستند. دلایلی وجود دارد که باعث می‌شود برخی افراد نتوانند از این لنز ها استفاده کنند. در ادامه، دلایل پزشکی، عملی و روانی را که ممکن است مانع استفاده از لنز های اسکلرال شود، با جزئیات توضیح داده‌ایم:

افراد مبتلا به عفونت های چشمی فعال مانند ورم ملتحمه یا کراتیت نباید از لنز های اسکلرال استفاده کنند (البته تا زمانی که مشکل آن‌ها رفع شود) زیرا استفاده از لنز می‌تواند عفونت را بدتر کند. همچنین افرادی که التهاب‌ های چشمی مانند یووئیت (Uveitis) یا التهاب صلبیه (Scleritis) دارند نیز نباید بدون مراجعه به چشم پزشک از این لنز ها استفاده کنند، زیرا استفاده از آن ممکن است موجب تحریک بیشتر شود.

کسانی که مشکلات عصبی یا حرکتی در دست‌ها یا انگشتان خود دارند، ممکن است نتوانند لنز های اسکلرال را به‌راحتی قرار دهند یا بردارند. برای مثال مبتلایان به بیماری‌ هایی مانند پارکینسون یا آرتریت روماتوئید که هماهنگی حرکتی آن‌ ها مختل است، و یا کودکان کوچک یا سالمندان با توانایی حرکتی محدود.

افرادی هم هستند که از لمس چشم‌ های خود می‌ترسند (ترس از تماس با چشم)، یا دچار وسواس نسبت به بهداشت هستند، آنها نیز ممکن است در استفاده ی راحت از این لنز ها مشکلاتی داشته باشند.

اما اگر در مهاباد زندگی می‌کنید و از مشکلات بینایی خاصی همچون قوز قرنیه، خشکی شدید چشم یا عدم راحتی با لنزهای معمولی رنج می‌برید و می خواهید از لنز اسکرال استفاده کنید، می توانید به مطلب لنز اسکلرال در مهاباد مراجعه کنید.

در نهایت، لنز های اسکلرال یک گزینه سفارشی و تخصصی هستند که باید حتما تحت نظر پزشک متخصص تهیه و استفاده شوند تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود و دید بهتر و با کیفیت تری به جهان اطرافمان داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *